Dieta pacientului dializat

Ce trebuie și ce nu trebuie să mănânce un pacient care face hemodializă

Aici sunt îndrumări generale, exemplele puteți găsi aici

Dacă doriți să printați pagina apăsați aici

proiect Medigate

Vă invităm și pe pagina noastră de facebook

sprijină acest proiect cât și celelalte proiecte ale noastre redirecționând 2% din impozit manual formularul sau electronic

Nu te costă nimic iar pe noi ne ajută să facem proiecte de calitate.

N

Cui se adresează

Aceste îndrumări și meniuri se adresează pacienților intrați în programul de hemodializă. Aceste sfaturi nu înlocuiesc consultul la nutriționist sau dietetician.
s

Atenție

Înainte de a urma aceste sfaturi, întrebați-vă medicul curant – unele pot să nu vi se potrivească.

Îndrumări

Pacientul dializat trebuie să mănânce boierește, dar să bea puțin

Proteine

Dializa scoate din sânge alături de multe toxine și foarte mulți nutrienți. De aceea este foarte important ca pacientul dializat să mănânce și să mănânce boierește: carne, brânză, ouă.

Mese cu gust

Boierii in general mancau nesarat. Ei foloseu la masa alte condimente: piper, boia, ghimbir, busuioc, etc. La fel, pacientul dializat nu trebuie sa adauge sare in mancare.

Lichide

În timp, pacientul dializat nu mai poate elimina lichide. De aceea este important ca acesta să nu consume multe lichide  între ședintele de dializă. Sarea dă sete, de aceea trebuie evitată.

Fosforul

Este un mineral care se poate acumula la pacienţii dializaţi, având efecte nocive asupra oaselor, inimii, vaselor de sânge. Sunt de evitat alimentele bogate în fosfor (lactatele, cacaua, berea) sau care conţin fosfaţi – substanţe folosite drept conservanţi.

Potasiu

Se poate acumula în cantitati toxice între şedinţele de dializă; de aceea pacienul dializat nu trebuie sa consume alimente bogate in potasiu. Prin urmare salatele sau deserturile de fructe, desi boieresti, sunt de evitat.

Principii alimentare detaliate

Proteinele

sunt parte esentială a nutriţiei fiecărui om. La pacientul dializat acestea sunt cheia unei vieţi boiereşti. Aportul de proteine trebuie să fie unul mare, prin urmare este încurajat consumul de carne (carnea de oaie, vita, porc, curcan, pui, pește), brânză nesărată, ouă.

Necesar proteine g/kg corp

Proteine vegetale

Alimentele de origine vegetală sunt o sursă aditională de proteine – de exemplu nucile, alunele, fasolea, mazărea, lintea. Acestea au un conţinut mai mic de proteine (de 4-5 ori mai mic), nu conţin toate elementele necesare, şi în plus au un conținut crescut de potasiu și fosfor. Prin urmare aceste alimente sunt de evitat de către pacienții hemodializați.
t

Nedumeriri

Înainte să intre în programul de dializă, pacienţilor cu boală renală cronică li se recomandă un consum scăzut de proteine. Acest lucru se schimbă complet atunci când un pacient începe dializa. Necesarul de proteine creste mult, şi regimul trece de la o restricţie proteică severă la un consum de proteine mult mai mare decât al unei persoane obişnuite.

Potasiu

s

Este un element care se găsește din abundență  în fructe și legume, iar la pacienții sănătoși are multe beneficii. Potasiul este eliminat renal, iar la pacienții dializaţi se poate acumula. Excesul de potasiu poate fi fatal.

Doza zilnică maximă de potasiu este de 2g.

Alimentele bogate în potasiu (de evitat):

FructeLegumeAlte mâncăruri
bananerosiilapte
portocalespanacnuci, alune
caisemorcoviseminte
nectarinecartofianghinare
pepene galbenfasoletarate
fructe uscatemazaresare de lamaie
smochinelinte
curmaleciuperci albe
stafidesfecla
mangodovleac
broccoli
gulie

Preparare

Există totuși o soluție pentru pacienții care chiar vor să mănânce aceste alimente:

  1.  Legumele se curăță și se țin în apă rece
  2.  Se taie legumele mărunt, sau la o grosime de 0.3 cm
  3.  Se spală legumele
  4.  Se lasă în apă călduța 3 ore (de 5 ori mai multă apă decât legume)
  5.  Se spală din nou legumele
  6.  Se gătesc legumele

Alimentele acceptate în cantități mici (conținut scăzut de potasiu):

FructeLegumeAlte mâncăruri
mereardeiorez
perecastravetipaste
grepfrutsalata verdetăiței
mandarinevarzapâinea și produsele de panificație
ananasporumbcafea
piersicidovleceiceai
prunevinete
struguripastai
cireseceapă
capsuniconopida
zmeurăpatrunjel
mureridichii
afinetelina
pepene rosusparanghel

Sarea și lichidele

 

Pacientul hemodializat trebuie să fie foarte atent la câte lichide consumă –recomandarea generală este de a înlocui lichidele eliminate prin urină, la care se pot adăuga maxim 500ml/zi. Astfel un pacient cu o diureză de 200ml/zi poate să consume maxim 700ml/zi de lichide.

Când spunem lichide ne referim și la supe, ceaiuri, iaurturi, cafea etc.

Sarea este interzisă deoarece crește mult senzația de sete. Sunt interzise din cauza conținutului crescut de sare: afumăturile, murăturile, conservele, precum și adăugarea de Knorr sau Vegeta.

Fosforul

Pacienţii dializaţi trebuie să evite alimentele bogate în fosfor, cum ar fi berea, cacaua (si ciocolata), lactatele (inclusiv înghețata), organele de animale. Mulţi aditivi alimentari şi conservanţi au la bază fosfor, prin urmare trebuie eliminate din dietă mâncărurile semipreparate, conservele, mezelurile.

Carbohidrații

Aceștia sunt o parte importantă a oricărui meniu boieresc. Singura restricție la carbohidrați pe care o are pacientul dializat este legată de numărul de calorii.

Se recomandă carbohidraţi cu absorbție lentă, care se găsesc abundent în:

  • cereale
  • produse de panificație (pâine, paste)
  • orez
  • cartofi (atenţie la conţinutul crescut de potasiu)

De evitat cerealele integrale și orezul brun, pentru că acestea au un conținut ridicat în fosfor.

Vitamine

O dietă potrivită face inutile suplimentele alimentare.

La pacientul dializat acestea pot avea efecte negative asupra organismului întrucât nu sunt toate scoase de dializă din organism (vitaminele de uleioase, de ex.  A, E, se pot acumula în organism și pot deveni foarte toxice).

Dacă medicul dvs vă diagnostichează un deficit de vitamine sau elemente (cel mai frecvent e deficitul de fier, calciu) vă poate prescrie un supliment. Atunci îl puteți folosi cu încredere.

Concluzii:

  • La fiecare masă carne, pește (250-300g de carne pe zi) sau ouă.
  • Nu mai mult de 2-3 porții de fructe sărace în potasiu pe zi (o porție  înseamnă un fruct mic sau o jumătate de cană, de ex cireșe).
  • Nu mai mult de 2-3 porții de legume sărace în potasiu pe zi (o porție înseamnă jumătate de cană).
  • Puține lactate (cel mult jumătate de cană lapte sau iaurt pe zi sau 30 de grame de brânză nesărată).
  • Produse de panificație, paste, orez fără restricții.
  • Pacienții trebuie să nu mânânce sărat și să nu consume multe lichide.
Dacă v-a plăcut proiectul nostru vă rugăm să ne susțineți print-o donație

Vă invităm și pe pagina noastră de facebook

Exemple de meniu pentru centrele de dializă

Porția poate varia în funcție de necesarul de calorii al pacientului. Aceste propuneri de meniu nu substituie consultul unui dietetician.

 

Mic-dejun

Pâine prăjită cu ou

Ingrediente:

  • un ou
  • o felie de pâine
  • 1/2 lingură de ulei de măsline
  • o lingurița de parmezan

Mod de preparare:

o felie de pâine unsă cu ulei de măsline se rumenește pe ambele părți într-o tigaie încinsă la foc mediu. În aceeiași tiagie se prăjește un ou pe ambele părți care se așează peste felia de pâine și se presară cu parmezan.

MMMMM!

Omleta cu mar si ceapa

Porții: 2 Marimea unei portii: O jumatate de omleta
Ingrediente:

  • 3 ouă mari
  • 1/4 cana lapte
  • 1 lingură de apă
  • 1/8 linguriță de piper negru
  • 1 lingură de unt
  • 3/4 ceasca de ceapa
  • 1 măr mare
  • 2 linguri de brânză de cheddar mărunțită sau cascaval ras

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200 ° C . Curatati si taiati marunt mărul si ceapa. Bateți ouăle cu lapte, apă și piper într-un bol mic, pe care il puneti apoi deoparte. Topiți untul într-o tigaie mică, rezistentă la cuptor, la foc mediu. Se adaugă ceapa și mărul în tigaie și se sotează până când ceapa devine translucidă( aproximativ 5- 6 minute) Răspândiți uniform amestecul de ceapă și mere în tigaie. Se toarna uniform amestecul de oua in tigaie si se gateste la foc mediu pana cand marginile incep sa se intareasca. Se presara brânza de cheddar sau cascavalul deasupra. Puneți
tigaia în cuptor și coaceți până când centrul este ferm( aproximativ 10-12 minute). Tăiați omleta pe jumătate. Serviți imediat.

Lipie cu ou si carnaciori

Marimea unei portii: 50 de grame de carnat si un ou
Ingrediente:

  • 50 de grame de carnat
  • 1 ou
  • 1 lipie mica

 

Preparare:

Puneti carnatul intr-o tigaie pe aragaz, la foc mediu. Cand e aproape gata, sfaramati-l cu o
furculita.Se scurge excesul de grăsime și apă, dacă este necesar. Odată ce carnea este gata,
adăugați 1 ou, amestecând pana ce ouăle se gătesc.
Serviți într-o tortilla de făină.

Omleta italiana cu ardei gras

Porții: 2

Marimea unei portii: aproximativ 100 de grame

Ingrediente:

  • 1/4 ceapă ceapă, tocată
  • 1/2 Ardei gras, taiat cubulete
  • 4 ouă
  • 1/4 linguriță de piper negru

Preparare:

Într-o tigaie mare, caliti ceapa si ardeiul verde pana cand ceapa devine aurie.Bateți ouăle până se omogenizeaza; adăugați piper negru. Se toarnă în tigaia cu ceapă și ardeiul gras.Gatiti la foc mediu pana cand ouale se incheaga complet. Serviți fierbinte.

Prânz

Cotlete de porc la cuptor

6 porții

Ingrediente:

  • jumătate de cană de făină
  • un ou
  • un sfert de cană de apă
  • fulgi de porumb mărunțit
  • 6 cotlete de porc
  • 2 linguri de unt
  • o linguriță de boia dulce/picantă
  • 6 caise din compot

Pregătire:

  1. se încălzește cuptorul la 180 gr
  2. se pune făina pe o farfurie întinsă
  3. se bate oul împreună cu apa și apoi se pun fulgii de porumb
  4. fiecare cotlet se dă prin făină apoi se înmoaie în oul bătut
  5. se pun cotletele în tavă și se dau cu unt
  6. se lasă la cuptor 40 minute sau până când sunt gata
  7. se servesc 6 porții împreună cu caisele

MMMM!

 

Pui la cuptor cu garnitura de orez si portocale

Porții: 6

Marimea unei portii: 120 grame de pui și 50 de grame de orez

Ingrediente:

  • un pui de rotisor de aproximativ 2 kg
  • 2/3 cesti de orez nefiert
  • 1 lingură de ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • 1 lingurita piper negru
  • 1/2 ceasca ardei verde tocat
  • 1 legatura de ceapa verde tocata
  • 1 portocala

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade celsius. Clătiți puiul si indepartati maruntaiele. Uscati carnea prin tapotare cu un prosop de hartie si ungeti-o cu putin ulei. Fierbeti orezul in 4 cani de apa timp de aproximativ 20 de minute, dupa care scurgeti-l. Într-un castron mediu se combină orezul fiert, uleiul, piperul negru, ardeiul gras, ceapa verde, si portocala taiata bucati. Adaugati amestecul in cavitatea puiului. Puneți puiul într-o tava si introduceti-l in cuptorul preincalzit. Lasati sa se gateasca timp de o ora-o ora si jumatate, Scoateți orezul din cavitatea puiului cu o lingura și puneți-l pe o platou de servire. Taiați carnea de pui în bucăți, adăugați la platou și serviți.

Paste cu pui si legume sote

Portii: 4

Marimea unei portii: aproximativ 150 de grame

Ingrediente

  • 60 de grame de ceapă verde
  • 60 de grame de ardei gras rosu
  • 200 de grame de varză de Bruxelles proaspătă sau congelată
  • 200 de grame de paste fierte
  • 1 lingura de unt
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingură de sos de soia cu sodiu redus
  • 200 de grame de pui gătit, taiat cubulete

Preparare: Se taie ceapa verde si ardeii rosii. Îndepărtați capetele de pe varza de Bruxelles și fierbeți pana se fragezesc. Gatiti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, dar nu adaugati sare. În timp ce pastele se gătesc, se scurge varza de Bruxelles și se lasă deoparte. Se încălzesc untul și uleiul intr-o tigaie și in acest amestec se caleste ceapa verde. Adăugați in tigaie ardeii roșii și varza de Bruxelles, amestecând până devin aurii pe margini. Adăugați sosul de soia și lăsați amestecul de legume să fiarba acoperit la foc mic până când se fierb pastele. Puneți pastele, puiul și legumele fierte într-un castron si amestecati. Serviți cat timp sunt calde.

Tocanita de vita cu ciuperci si morcovi

Porții: 8

Marimea unei portii: 150 de grame

Ingrediente

  • 120 de grame de cartof alb
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 120-150 de grame de ciuperci felii
  • 2 cești ceapă
  • 3 catei de usturoi
  • 1 cană de vin roșu
  • 50 de grame de făină albă universală
  • 2 kilograme carne macră de vita
  • 3/4 linguriță de amestec de condimente fara sare(recomandam amestecul SanoVita -125g la 4,75
    ron)
  • 1/2 lingură de cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 2 cani de morcovi
  • 1/2 linguriță piper negru

Preparare:Curatati cartofii și tăiați-i în cuburi mici. Fierbeti-i timp de 5-10 minute. Aruncati apa in care au fost fierti initial, apoi fierbeti-i din nou, in apa curata, pana cand sunt gata. Acest pas este esential pentru reducerea continutului de potasiu. Se taie ceapa si se toaca cateii de usturoi. Se taie morcovii si carnea de vită în bucățele. Într-o tigaie, puneti 2 lingurițe de ulei de măsline la la foc mediu. Căliti ceapa in uleiul incins; adăugați ciupercile și cimbrul; amestecati in tigaie timp de 5 minute. Se adaugă usturoiul și se mai amesteca timp de 1 minut. Se adaugă vinul roșu la amestec si se lasa sa fiarba la foc mic. Tăvăliți carnea de vită în făină. Într-o tigaie mare incalziti 2 lingurițe de ulei pe foc mediu. Adăugați jumătate din carnea de vită și presărați cu 1/8 linguriță amestec de condimente fără sare. Gatiti pana se rumeneste pe toate partile. Repetați procesul cu uleiul ramas, cealalata
jumatate din carnea de vita si o alta optime de lingurita din amestecul de condimente. Adăugati carnea de vită rumenita in tigaia in care se fierb ciupercile. Se adaugă amestecului restul de cimbru și frunza de dafin, impreuna cu 4 cani de apa si 4 linguri de sos de soia fara sodiu(optional). Aduceți la fierbere. Acoperiți și fierbeți la foc mediu timp de o oră sau până când carnea de vită este fiarta. Scurgeți cartofii. Se amestecă cartofii și morcovul în oală cu carne de vită. Lasati sa fiarba neacoperit timp de 1 oră, amestecând ocazional, deoarece sosul se ingroasa. Se amestecă restul de 1/2 linguriță de amestec de condimente fara sare și piper negru. Aruncați
frunza de dafin și serviți.

Borș de varză

Portii: 12

Marimea unei portii: 150-200 de grame

Ingrediente:

  • 900 de grame de carne de vită sau porc
  • 6 cani de apă rece
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 cană de sos de roșii cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 varză medie
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 3/4 linguriță de sare
  • 1 lingurita de piper
  • 6 linguri de suc de lamaie

Preparare: puneți carnea de vita sau porc într-o oală mare. Adăugați apă pentru a acoperi complet carnea. Se acoperă cu un capac și se aduce la fierbere. După ce apa da in clocot, se reduce căldura la foc mic și se fierbe până când carnea este frageda si se destrama usor. Spumati periodic. Îndepărtați carnea din oală, fara a arunca apa in care a fiert, și desfaceti-o cu o furculiță. Tăiați varza sau dati-o pe razatoare. Curatati si taiati cubulete ceapa și morcovii. Se lasă apă în oala in care a fiert carnea si se adaugă uleiul de măsline, sosul de roșii, varza,
ceapa, morcovii, și carnea. Se condimentează cu sare, piper și suc de lamaie dupa gust. Fierbeti la foc mic până la 1-1 / 2 ore sau până când toate legumele sunt gătite.

Supa de pui cu taitei

Ingrediente:

  • fidea
  • câteva fire pătrunjel
  • 1/2 praz
  • 1 felie de ţelină
  • 1 morcov
  • 1 piept de pui

Preparare: Pieptul de pui se dezosează şi se taie cubuleţe care se pun la fiert în apă cu sare. Se spumează ori de câte ori este nevoie şi, după ce spuma nu se mai formează, se şterge interiorul oalei cu o cârpă cu apă rece. Se adaugă legumele tăiate cubuleţe şi se continuă fierberea. După ce şi legumele sunt fierte, se pune fideaua, fiartă separat în prealabil, se mai dă un clocot şi se stinge focul. Se aduce supa la masă fierbinte.

 

Cină

Pui marinat

Ingrediente:

  • jumătate de cană de oțet
  • jumătate de cană de ulei de rapiță/măsline
  • 1/4 lingură boia iute/dulce
  • 700 grame de piept de pui dezosat
  • 2 felii pâine integrală

Mod de pregătire:

  1. într-un castron se amestecă ingredientele de marinat peste care se adaugă carnea
  2. se lasă la marinat în frigider minim o oră
  3. se pune carnea pe grătar timp de 6-8 minute pe fiecare parte și se aruncă restul
  4. se servește cald carnea împreuna cu pâinea

 

mmmmm

Deserturi

Pentru că viața e mai faină după

Eclere cu crema de branza si mar copt

Porții: 12

Marimea unei portii: 1 ecler

  • 100 de grame de cremă de brânză
  • 1 ou
  • 45 de grame de zahăr
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 12 coji de eclere
  • 200 de grame de mere cojite si taiate bucati

Preparare: Scoateti din frigider crema de branza cu o ora inainte de a incepe pregatirea, pentru a se inmuia. Preîncălziți cuptorul la 175° C. Se amestecă brânza topită, ouă, zahăr și extract de vanilie într-un castron până omogenizeaza.. Se toarnă amestecul de crema de branza in cojile de ecler, lasand putin spatiu liber. Se asaza cubuletele de mar peste amestec. Se dau la cuptor si se coc circa 15minute. Se servesc dupace se racesc.