Dieta pacienților cu boală cronică de rinichi
Atenție: cele de mai jos se aplică pacienților cu boală cronică de rinchi în stadii avansate (3 și 4) sau celor cu sindrom nefrotic indiferent de stadiul bolii cronice de rinichi.
Cât mai putină!
O linguriță de sare pe zi iți poate fi fatală: consumul a peste 6g de sare pe zi creste riscul de mortalitate cu 15%.
O linguriță de sare are 6 g, recomandările medicale sunt de maxim 5 g pe zi în stadiile avansate ale bolii de rinichi. Aceste 5 g înseamnă cumulat sarea din alimente plus cea folosită la gătit. Deci: citiți eticheta alimentara (poza_cu_eticheta_continut_alimentar.jpg) și gestionați corect consumul de sare.
Pe eticheta alimentară este trecut uneori conținutul de sodiu - ce aveti de stiut este ca 1 g de sare are 0,4 g de sodiu.
Beneficile consumului redus de sare: tensiunea arterială mai bine controlată, încetinirea evoluției bolii cronice de rinichi, scăderea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Tabel cu alimente cu sare pe catgorii.excel
Recomandăm consumul redus de potasiu. Ținta este de 2-4 g potasiu pe zi în stadiile avansate ale bolii.
tabel cu alimente cu potasiu pe categorii: continut mult, mediu si putin(ala de la dieta dializatilor).
Ținta de potasiu în boala cronică de rinichi se schimbă deseori, discutați cu medicul dvs. cât potasiu puteți consuma și în funcție de asta urmariți tabelul de mai jos.
[table id=1 /]