Dieta pacientului dializat. Ce trebuie și ce nu trebuie să mănânce un pacient care face hemodializă
.
Acesta este un proiect Medigate.
Aici sunt îndrumări generale, exemple puteți găsi aici
Cui se adresează
Aceste îndrumări și meniuri se adresează pacienților intrați în programul de hemodializă. Aceste sfaturi nu înlocuiesc consultul la nutriționist sau dietetician.
Atenție!
Înainte de a urma aceste sfaturi, întrebați-vă medicul curant – unele pot să nu vi se potrivească.
Îndrumări
Pacientul dializat trebuie să mănânce boierește, dar să bea puțin
Proteine
Dializa scoate din sânge alături de multe toxine și foarte mulți nutrienți. De aceea este foarte important ca pacientul dializat să mănânce și să mănânce boierește: carne, brânză, ouă.
Mese cu gust
Boierii in general mancau nesarat. Ei foloseu la masa alte condimente: piper, boia, ghimbir, busuioc, etc. La fel, pacientul dializat nu trebuie sa adauge sare in mancare.
Lichide
În timp, pacientul dializat nu mai poate elimina lichide. De aceea este important ca acesta să nu consume multe lichide între ședintele de dializă. Sarea dă sete, de aceea trebuie evitată.
Fosforul
Este un mineral care se poate acumula la pacienţii dializaţi, având efecte nocive asupra oaselor, inimii, vaselor de sânge. Sunt de evitat alimentele bogate în fosfor (lactatele, cacaua, berea) sau care conţin fosfaţi – substanţe folosite drept conservanţi.
Potasiu
Se poate acumula în cantitati toxice între şedinţele de dializă; de aceea pacienul dializat nu trebuie sa consume alimente bogate in potasiu. Prin urmare salatele sau deserturile de fructe, desi boieresti, sunt de evitat.
Principii alimentare detaliate
1,5
Necesar proteine g/kg corp
Proteinele
sunt parte esentială a nutriţiei fiecărui om. La pacientul dializat acestea sunt cheia unei vieţi boiereşti. Aportul de proteine trebuie să fie unul mare, prin urmare este încurajat consumul de carne (carnea de oaie, vita, porc, curcan, pui, pește), brânză nesărată, ouă.
Proteine vegetale
Alimentele de origine vegetală sunt o sursă aditională de proteine –de exemplu nucile, alunele, fasolea, mazărea, lintea. Acestea au un conţinut mai mic de proteine (de 4-5 ori mai mic), nu conţin toate elementele necesare, şi în plus au un conținut crescut de potasiu și fosfor. Prin urmare aceste alimente sunt de evitat de către pacienții hemodializați.
Nedumeriri
Înainte să intre în programul de dializă, pacienţilor cu boală renală cronică li se recomandă un consum scăzut de proteine. Acest lucru se schimbă complet atunci când un pacient începe dializa. Necesarul de proteine creste mult, şi regimul trece de la o restricţie proteică severă la un consum de proteine mult mai mare decât al unei persoane obişnuite.
Potasiu
Este un element care se găsește din abundență în fructe și legume, iar la pacienții sănătoși are multe beneficii. Potasiul este eliminat renal, iar la pacienții dializaţi se poate acumula. Excesul de potasiu poate fi fatal.Doza zilnică maximă de potasiu este de 2g.
Alimentele bogate în potasiu (de evitat):
.
Preparare
Există totuși o soluție pentru pacienții care chiar vor să mănânce aceste alimente: