Share with:


Sfaturi despre igiena alimentatiei de sărbători

Adunarea în jurul mesei de sărbători e tradițională. Urmează aceste câteva sfaturi ca să eviți intoxicațiile alimentare sau alte boli transmise prin mâncare

Gătește mâncarea suficient

Carnea, puiul, fructele de mare și ouăle pot să conțină germeni care să cauzeze toxiinfecții alimentare. Folosește un termometru la gătit ca să fii sigur că sunt gătite cum trebuie. Fripturile și grătarele trebuie lăsate 3 minute după gătit înainte să fie consumate.

Păstrați mâncarea la temperatură sigură

Bacteriile se înmulțesc repede dacă mâncarea stă în zona de temperatură între 4 și 60 de grade. Puneți la frigider sau congelator mâncarea perisabilă după maxim două ore. Temperatura frigiderului trebuie să fie sub 4 grade și cea a congelatorului sub -17.

Folositi ouă pasteriurizate pentru rețetele cu ouă crude

Ouăle crude pot conține bacterii cum ar fi Salmonella deși au aspect normal. Multe rețete de sărbători, cum ar fi tiramisu, maioneza sau diverse sosuri pentru salate, conțin ouă crude. Evitați aceste rețete sau folosiți ouă pasteurizate la prepararea lor.

Nu mâncați cocă sau aluat crude

Aluatul sau ouăle pot să aiba germeni cum ar fi E. Coli sau Salmonella. Deși e tradiție, nu gustați aluat nici pentru cozonoaci, gogoși, tort, clătite, pizza sau altele. Nu lăsați copiii să se joace cu coca.

Pastrati mâncărurile separate

În frigider țineți carnea, puiul, fructele de mare și ouăle separate de restul mâncărurilor. Ca să evitați ca zeama de la ele să picure pe restul alimentelor puneți-le în pungi sau caserole de plastic

Spălați-vă pe mâini !

Trebuie să vă spălați pe mâîni în următoarele situații:

    • înainte, în timpul și după ce gătiți

    • înainte să mâncați

    • după ce ați pus mâna sau ați hrănit animalele de companie

    • după ce ați mers la baie

    • după ce ați schimbat scutecul bebelușului

    • după ce ați dus gunoiul

    • înainte și după ce ați avut grjiă de cineva bolnav

    • înainte și după ce ați tratat o rană

    • după ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau strănutat

PS pentru femeile gravide. Pentru că gravidia e o perioada magică, iată încă o serie de interdicții:

  • nu aveți voie lapte nepasteurizat sau produse din acesta, pentru că pot conține un germene potențial fatal pentru sarcină numit Listeria. Citiți cu atenție eticheta brânzeturilor!

  • nu beți sucuri nepasteriurizate sau nesterilizate

  • aveti grijă la fructele de mare! Fructele de mare pot fi prelucrate prin afumare sau pot fi insuficient gatite. Consumati cu precautie!aveti grijă la băuturile alcoolice! De sărbători apar multe băuturi aloolice atât în magazin cât și făcute în casă. Grijă pe ce pahar puneți mâna și indiferent ce auziti in jur, alcoolul este interzis în sarcină.

La mulți ani!

 

Bibliografie: https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/holidays.html